På denna sida samlas allt material som rör Skolelevers drogvanor 2018.
I denna rapport redovisas resultat från de årliga drogvaneundersökningar som genomförs i årskurs 9 och gymnasiets år 2.
Författare:
Anna Englund, Isabella Gripe, Martina Gröndahl, Martina Zetterqvist, Siri Thor, Tony Nilsson, Ulf Guttormsson
– är det annorlunda än i större kommuner?
Rapporten har tagits fram av CAN inom ramen för Länsstyrelsens satsning på att stärka det förebyggande arbetet med ANT (Alkohol, Narkotika och Tobak) i småkommuner (kommuner med upp till 10 000 invånare).
INGÅR I CAN:S RAPPORTSERIE
Författare:
Emelie Thern, Håkan Leifman, Mats Ramstedt, Tony Nilsson
Om dryckesmotiv, dryckeskontext, attityder och anhörigproblematik
Den här rapporten är resultatet av CAN:s medverkan som Sveriges representant i EUprojektet RARHA (Joint Action on Reducing Alcohol Related Harm).
INGÅR I CAN:S RAPPORTSERIE
Författare:
Erica Sundin, Johan Svensson, Jonas Landberg, Mats Ramstedt
– ANDT-användning bland skolungdomar i länen 1978–2018
Detta är den andra rapporten i CAN:s nya fokusserie. Syftet med serien är att publicera kortare och mer fokuserade analyser relaterade till användning av droger. Dessa fördjupningar är tänkta att som regel baseras på material som samlats in av CAN, i detta fall undersökningen om svenska skolelevers erfarenheter av alkohol, narkotika, dopning och tobak (ANDT). Denna rapport tar upp länsskillnader och spänner över perioden 1978–2018.
Ungas psykosomatiska besvär och erfarenheter av alkohol, narkotika samt tobak
Detta är den första rapporten i CAN:s nya fokusserie. Syftet med fokusserien är att publicera kortare och mer fokuserade analyser relaterade till användning av droger. Dessa fördjupningar är tänkta att som regel baseras på material som samlats in av CAN. I detta fall handlar det om undersökningen om svenska skolelevers erfarenheter av alkohol, narkotika och tobak (ANT) vilken påbörjades under 1970-talet i årskurs 9 och 2004 i gymnasiets år 2.
Rapporten är ett samarbete mellan Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning och Folkhälsomyndigheten som inleddes mot bakgrund av Folkhälsomyndighetens fokus på alkohol, narkotika, dopning och tobak och jämlikhet.
Författare:
Erica Sundin, Jonas Landberg, Mats Ramstedt
I rapporten redovisas uppgifter om hur anskaffning av alkohol i befolkningen som helhet har utvecklats under åren 2001-2017, med fokus på de senaste tio åren.
– en studie med fokus på beroende och problem från andras konsumtion i Sverige 2017
Det övergripande syftet med denna rapport är att kartlägga den vuxna befolkningens användning och negativa konsekvenser av alkohol, narkotika och tobak med fokus på förekomsten av beroendeproblem och utsatthet för andras ANT-användning. Utöver att beskriva situationen för 2017 studeras även om det har skett några förändringar sedan år 2013.
Författare:
Erica Sundin, Jonas Landberg, Mats Ramstedt
Rapporten presenterar resultat från Monitormätningen gällande självrapporterad alkoholkonsumtion. Utvecklingen av andelen alkoholkonsumenter följs under 2000-talet, liksom utvecklingen för hög- och riskkonsumenter.
– tobakskonsumtionen i siffror med fokus på år 2017
I rapporten Tobaksvanor i Sverige redovisas uppgifter som är insamlade genom de s.k. Monitormätningarna där cirka 18 000 personer per år anonymt besvarat frågor om sin tobakskonsumtion.
I denna rapport redovisas den realprisjusterade utvecklingen för gatupriset på hasch, marijuana, amfetamin, kokain, heroin, ecstasy, LSD, kat och GHB. Realprisjusteringen innebär att priserna justerats för inflation i syfte att göra dem jämförbara över tid eftersom flera av narkotikasorterna följts sedan 1988.
Detta är en artikel som publicerats i en vetenskaplig tidskrift där CAN:s medarbetare är författare och/eller som rör CAN:s data eller verksamheter.
Länk till fritt tillgänglig artikel på tidskriftens webbplats
Författare:
Adam Sherk, Akanidomo Ibanga, Colin Angus, Harold Holder, Johanna Gripenberg, John Holmes, Mats Ramstedt, Pia Mäkelä, Sven Andréasson, Tanya Chikritzhs, Teresa C Silva, Thor Norström, Tim Stockwell
Syftet med rapporten är att ge en bred bild av hur tobaks- och nikotinutvecklingen har sett ut i Sverige vad gäller bland annat användning, skador och tillgänglighet.
Spel om pengar bland vuxna – Omfattningen av problem bland spelare och närstående
I denna rapport har spel om pengar undersökts. Analysen är gjord utifrån ett nationellt urval av svenskar i åldern 17–84 år via undersökningen Vanor och konsekvenser.