Här har vi samlat ett flertal artiklar om CAN i media

27 apr, 2020

SVT Nyheter

Narkotikaexperten: ”Ökad insmuggling av tabletter”

Tablettmissbruk är ett växande problem i Blekinge, men förskrivningarna av narkotikaklassade läkemedel ligger kvar på en jämn nivå. I stället har tillgängligheten på den illegala marknaden ökat. Enligt Ulf Guttormsson, utredare på CAN, centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, ligger förklaringen i att tillgängligheten på den illegala marknaden har ökat. (tv-inslag från SVT Nyheter Blekinge)
27 apr, 2020

Sveriges Radio

Illegal marknad av tabletter skapar missbruksproblem

Tablettmissbruk är ett växande problem i Blekinge. Det uppger både polisen och vuxenpsykiatrin för SVT Nyheter Blekinge. Enligt Socialstyrelsen ligger uttagen av narkotikaklassade läkemedel från länets apotek på en jämn nivå sedan tio år tillbaka så den stora boven sägs vara tillgängligheten på den illegala marknaden. Enligt Ulf Guttormsson, utredare på Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, har insmugglingen av preparaten ökat och privatpersoner kan beställa från utländska internetapotek.
17 mar, 2020

Skaraborgs Allehanda

Samverkan kring ett dolt samhällsproblem

Karlsborgs kommun och polisen gör gemensam sak i det förebyggande arbetet mot våld i nära relationer. Det handlar om att synliggöra ett dolt och svåråtkomligt samhällsproblem. Socialtjänsten ser en ökning av ärenden i kommunen. CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) har gjort en undersökning bland kommunens elever i årskurs 9 och förstaårselever på gymnasiet. Där framkom att 14 procent av de svarande upplevt våld och hat i hemmet. (betallänk)
13 mar, 2020

Drugnews

Alkoholkonsumtionen fortsätter sjunka

Svenskarnas alkoholdrickande har minskat åtta procent senaste tio åren. Ifjol sjönk den drygt en procent. Det är särskilt införsel och smuggling som minskat senare år, medan Systembolagets försäljning är stabil, visar en ny CAN-rapport. Rapporten ”Alkoholkonsumtionen i Sverige 2019” är preliminär då definitiva uppgifter om restaurang- och folkölsförsäljningen inte ännu finns med, en slutrapport väntas i höst.