Här hittar du och kan ladda ner CAN:s olika publikationer

Fler publikationer

Dopningsutvecklingen i Sverige 2024

Rapporten ger en bild av hormondopningsutvecklingen i Sverige under de senaste 30 åren. Kunskapssammanställningen bygger bland annat på frågeundersökningar och kriminalstatistiska uppgifter.
Författare: Ulf Guttormsson
Dopning Geografi Konsumtion  Könsskillnader Socioekonomi Tillgänglighet Unga Vuxna 
Läs publikationen

Självrapporterade rök- och snusvanor 2003–2023

Denna rapport beskriver hur den självrapporterade användningen av snus, cigaretter och e-cigaretter har utvecklats under åren 2003–2023 i Sverige. Rapporten är baserad på Monitormätningarna där ca 18 000 personer i åldrarna 17–84 svarar varje år. I årets rapport belyses även hur alkoholkonsumtionen fördelar sig bland användare av olika nikotinprodukter. Användning av upphettade tobaksvaror redovisas för första gången.
Författare: Martina Zetterqvist
Alkohol Geografi Konsumtion  Könsskillnader Nikotinprodukter Tobak Vuxna 
Läs publikationen

Riskbruk av alkohol i Sverige enligt nya riktlinjer

I september 2023 publicerade Socialstyrelsen nya riktlinjer för riskbruk av alkohol. Detta Kortfakta presenterar en skattning av hur många i Sverige som enligt de nya riktlinjerna har ett riskbruk.
Författare: Mats Ramstedt, Ulf Guttormsson
Alkohol Konsumtion  Könsskillnader Vuxna 
Läs publikationen

Självrapporterade alkoholvanor i Sverige 2004–2022

I denna återkommande rapport redovisas hur alkoholvanorna utvecklats från 2004 fram till 2022 i olika befolkningsgrupper. Till grund ligger självskattade uppgifter. Även om det skett utjämningar i dryckesmönstren sedan 2004, exempelvis sett till boenderegion, ålder och kön, så finns det fortfarande tydliga skillnader mellan olika grupper.
Författare: Ulf Guttormsson
Alkohol Geografi Konsumtion  Könsskillnader Socioekonomi Vuxna 
Läs publikationen

Alkoholkonsumtionen i Sverige 2001–2022

I denna årligen återkommande rapport redovisas de slutliga resultaten från Monitormätningarna 2022. För att få en bild av den totala konsumtionen av alkohol i Sverige läggs den registrerade delen ihop med den oregistrerade delen. Rapporten beskriver hur alkoholkonsumtionen 2022 förhåller sig dels till året före, det vill säga pandemiåret 2021, dels till 2019, året innan pandemin. Dessutom redovisas förändringar i konsumtionsmönstret sedan 2001. Det har även gjorts nya beräkningar av den mängd alkohol som utländska besökare köper i Sverige och den mängd som svenskar konsumerar utomlands.
Författare: Björn Trolldal
Alkohol Konsumtion  Tillgänglighet Vuxna 
Läs publikationen

Tobaks- och nikotinutvecklingen i Sverige 2023

Syftet med rapporten är att ge en bred bild av hur tobaks- och nikotinutvecklingen har sett ut i Sverige vad gäller bland annat användning, skador och tillgänglighet. Detta görs med hjälp av flera statistikkällor från olika myndigheter, organisationer och företag.
Författare: Martina Zetterqvist
Alkohol Geografi Hälsa Konsumtion  Könsskillnader Läkemedel  Narkotika Nikotinprodukter Skador Socioekonomi Spel om pengar Tillgänglighet Tobak Unga Vuxna 
Läs publikationen

Självrapporterade rök- och snusvanor 2003–2022

Denna rapport beskriver hur den självrapporterade användningen av snus, cigaretter och e-cigaretter har utvecklats under åren 2003–2022 i Sverige. Rapporten är baserad på Monitormätningarna där ca 18 000 personer i åldrarna 17–84 år svarar varje år.
Författare: Martina Zetterqvist
Geografi Konsumtion  Könsskillnader Nikotinprodukter Tobak Vuxna 
Läs publikationen

Norsk gränshandel med alkohol i Sverige 2016–2022

I rapporten skattas omfattningen av den norska gränshandeln med alkohol. I detta inräknas dels köp med norska betalningsmedel i Systembolagets butiker, dels norska beställningar hos Systembolagets ombud i någon av de 23 kommuner som gränsar till Norge.
Författare: Ulf Guttormsson
Alkohol Geografi Konsumtion  Tillgänglighet Unga Vuxna 
Läs publikationen

Självrapporterade alkoholvanor i Sverige 2004–2021

I denna återkommande rapport redovisas hur alkoholkonsumtionen utvecklats från 2004 fram till 2021 i olika befolkningsgrupper. Till grund ligger självskattade uppgifter. Även om det skett utjämningar i dryckesmönstren sedan 2004, exempelvis sett till kön, ålder och boenderegion, så finns det fortfarande tydliga skillnader mellan dessa grupper, liksom för utbildningsnivå och utländsk bakgrund.
Författare: Ulf Guttormsson
Alkohol Geografi Konsumtion  Könsskillnader Socioekonomi Unga Vuxna 
Läs publikationen