Här hittar du och kan ladda ner CAN:s olika publikationer

Fler publikationer

Tobakskonsumtionen i Sverige 2003–2021

Denna rapport beskriver den totala tobakskonsumtionens utveckling i Sverige mellan 2003 och 2021. Siffrorna är sammanställda utifrån försäljningsstatistik som kompletterats med skattningar av köp av tobak i samband med utlandsresor, samt köp av smugglad tobak. Eftersom undersökningsperioden sträcker sig fram till 2021 ger rapporten även en bild av tobakskonsumtionen under pandemin.
Författare: Mats Ramstedt
Tillgänglighet Tobak
Läs publikationen

Självrapporterade alkoholvanor i Sverige 2004–2021

I denna återkommande rapport redovisas hur alkoholkonsumtionen utvecklats från 2004 fram till 2021 i olika befolkningsgrupper. Till grund ligger självskattade uppgifter. Även om det skett utjämningar i dryckesmönstren sedan 2004, exempelvis sett till kön, ålder och boenderegion, så finns det fortfarande tydliga skillnader mellan dessa grupper, liksom för utbildningsnivå och utländsk bakgrund.
Författare: Ulf Guttormsson
Alkohol Geografi Konsumtion  Könsskillnader Socioekonomi Unga Vuxna 
Läs publikationen

Alkoholkonsumtionen i Sverige 2001–2021

I denna årligen återkommande rapport redovisas de slutliga resultaten från Monitormätningarna 2021. För att få en bild av den totala konsumtionen av alkohol i Sverige läggs den registrerade delen ihop med den oregistrerade delen. Rapporten beskriver hur alkoholkonsumtionen har förändrats under pandemiåren 2020 och 2021 sammantaget. Dessutom redovisas förändringar i konsumtionsmönstret sedan 2001.
Författare: Björn Trolldal
Alkohol Tillgänglighet
Läs publikationen

Självrapporterade rök- och snusvanor 2003–2021

Denna rapport beskriver hur den självrapporterade användningen av snus och cigaretter har utvecklats under åren 2003–2021 i Sverige. Rapporten är baserad på Monitormätningarna där ca 18 000 personer svarar varje år. Nytt för denna rapport är att man från och med 2021 har ställt frågor om vitt snus.
Författare: Martina Zetterqvist
Geografi Konsumtion  Könsskillnader Nikotinprodukter Socioekonomi Tobak Vuxna 
Läs publikationen

Estimating total alcohol consumption based on the Monitor survey

An updated technical description of the estimation method I Monitormätningarnas anskaffningsdel beräknas den totala alkoholkonsumtionen genom att summera den registrerade försäljningen som sker i landet, med de delar av konsumtionen som kommer från oregistrerade källor, som till exempel resandeinförsel.
Författare: Björn Trolldal, Mats Nyfjäll
Alkohol Konsumtion  Tillgänglighet Unga Vuxna 
Läs publikationen

Tobaksvanor i Sverige 2003-2020

Denna rapport beskriver hur konsumtionen av snus och cigaretter utvecklats under åren 2003–2020 i Sverige. Det innebär att den ger en bild av hur tobaksanvändningen sett ut under covid-19 pandemins första år. Under hösten 2020 ställdes specialfrågor om cigarettkonsumtion under pandemin.
Författare: Martina Zetterqvist, Mats Ramstedt
Konsumtion  Könsskillnader Nikotinprodukter Socioekonomi Tobak Vuxna 
Läs publikationen

Alkoholkonsumtionen i Sverige 2001-2020

I denna rapport redovisas de slutliga resultaten från Monitormätningarna om alkoholanskaffningen i befolkningen under pandemiåret 2020. I mätningarna sätts den registrerade delen av alkoholanskaffningen samman med den oregistrerade delen. Detta för att få en bild av den sammantagna konsumtionen.
Författare: Björn Trolldal, Viktoria Åström
Alkohol Konsumtion  Tillgänglighet Unga Vuxna 
Läs publikationen

Bortfall i Monitormätningarna

– en bortfallsanalys med fokus på åren 2019–2020 Monitormätningarna har pågått sedan 2000. De baseras delvis på frågeundersökningar och syftet är bland annat att beräkna den totala konsumtionen av alkohol och tobak i Sverige. Denna rapport är framtagen av Ipsos på uppdrag av CAN och ger en inblick i hur undersökningarna har genomförts och vilka förändringar i förutsättningar som skett sedan starten. Rapporten undersöker framför allt bortfallets betydelse och fokus ligger på de allra senaste åren.
Författare: Nicklas Källebring
Alkohol Konsumtion  Tillgänglighet Unga Vuxna 
Läs publikationen