Här hittar du och kan ladda ner CAN:s olika publikationer

Fler publikationer

Självrapporterade alkoholvanor i Sverige 2004–2022

I denna återkommande rapport redovisas hur alkoholvanorna utvecklats från 2004 fram till 2022 i olika befolkningsgrupper. Till grund ligger självskattade uppgifter. Även om det skett utjämningar i dryckesmönstren sedan 2004, exempelvis sett till boenderegion, ålder och kön, så finns det fortfarande tydliga skillnader mellan olika grupper.
Författare: Ulf Guttormsson
Alkohol Geografi Konsumtion  Könsskillnader Socioekonomi Vuxna 
Läs publikationen

Tobaks- och nikotinutvecklingen i Sverige 2023

Syftet med rapporten är att ge en bred bild av hur tobaks- och nikotinutvecklingen har sett ut i Sverige vad gäller bland annat användning, skador och tillgänglighet. Detta görs med hjälp av flera statistikkällor från olika myndigheter, organisationer och företag.
Författare: Martina Zetterqvist
Alkohol Geografi Hälsa Konsumtion  Könsskillnader Läkemedel  Narkotika Nikotinprodukter Skador Socioekonomi Spel om pengar Tillgänglighet Tobak Unga Vuxna 
Läs publikationen

Självrapporterade rök- och snusvanor 2003–2022

Denna rapport beskriver hur den självrapporterade användningen av snus, cigaretter och e-cigaretter har utvecklats under åren 2003–2022 i Sverige. Rapporten är baserad på Monitormätningarna där ca 18 000 personer i åldrarna 17–84 år svarar varje år.
Författare: Martina Zetterqvist
Geografi Konsumtion  Könsskillnader Nikotinprodukter Tobak Vuxna 
Läs publikationen

Spel om pengar bland vuxna

– Omfattningen av problem bland spelare och närstående I denna rapport har spel om pengar undersökts. Analysen är gjord utifrån ett nationellt urval av svenskar i åldern 17–84 år via undersökningen Vanor och konsekvenser.
Författare: Johan Svensson
Hälsa Könsskillnader Läkemedel  Skador Spel om pengar Vuxna 
Läs publikationen

Utsatthet för andras användning av alkohol, narkotika och tobak

En studie om negativa konsekvenser och att söka hjälp för det Denna rapport kartlägger hur vanligt det är att på olika sätt påverkas negativt av andras användning av alkohol, narkotika och tobak. Resultaten är från 2021 och jämförs med resultat från 2013 och 2017. Rapporten belyser även hur vanligt det är att söka professionell hjälp för problem på grund av andras användning av alkohol och narkotika. Resultaten baseras på svar från totalt 36 844 personer i åldern 17–84 år.
Författare: Erica Sundin
Alkohol Könsskillnader Narkotika Skador Tobak Vuxna 
Läs publikationen

Vem kan man lita på?

Undersökning om unga, medier och känsliga frågor. Den här rapporten redovisar resultat från undersökningen Vem kan man lita på? som genomfördes under våren 2022. 1000 personer födda 2006 och 2004 intervjuades. Syftet är att öka kunskapen om vilka olika typer av medier unga använder, vilka frågor de upplever som känsliga att diskutera med andra, hur de skulle söka information och råd och stöd i känsliga frågor, samt om minderårigas källor för att få tag i alkohol.
Författare: Clara Henriksson, Sara Kristensson
Alkohol Könsskillnader Tillgänglighet Unga
Läs publikationen

CAN:s nationella skolundersökning 2022

På denna sida samlas material som hör till rapporten CAN:s nationella skolundersökning 2022. I denna rapport redovisas resultat från de årliga undersökningarna om erfarenheter av alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar, bland elever i årskurs 9 och gymnasiets år 2. Nytt för i år är bland annat frågor om lustgas och om att köpa alkohol via sociala medier. Undersökningen gjordes vårterminen 2022.
Författare: Isabella Gripe, Johan Svensson, Martina Zetterqvist, Siri Thor, Ulf Guttormsson, Viktoria Åström
Alkohol Dopning Geografi Könsskillnader Narkotika Nikotinprodukter Skador Sniffning  Spel om pengar Tillgänglighet Tobak Unga
Läs publikationen

Kartläggning av ANDTS-indikatorer i Stockholms stad

För att ett förebyggande arbete ska vara effektivt på lokal nivå behövs god kunskap om den lokala situationen vad gäller alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar (ANDTS). Denna rapport syftar till att ge en bild av nuläge och aktuella trender för invånarna i Stockholms stad samt att relatera situationen till övriga kommuner i Stockholms län och riket. Rapporten är skriven på uppdrag av Socialförvaltningens Kompetenscenter barn och unga i Stockholms stad.
Författare: Björn Trolldal, Charlotta Rehnman Wigstad, Erica Sundin, Mats Ramstedt, Tony Nilsson
Alkohol Dopning Geografi Könsskillnader Narkotika Skador Spel om pengar Tillgänglighet Tobak Unga Vuxna 
Läs publikationen

Alkoholvanor hos äldre 2004–2021

Ett kunskapsunderlag med Monitormätningarna som bas Monitormätningarnas resultat redovisas normalt för fyra åldersgrupper. Syftet med detta kunskapsunderlag är att, utifrån Monitormätningarna, beskriva utvecklingen av äldre personers alkoholvanor under perioden 2004–2021.
Författare: Ulf Guttormsson
Alkohol Könsskillnader Vuxna 
Läs publikationen

Självrapporterade alkoholvanor i Sverige 2004–2021

I denna återkommande rapport redovisas hur alkoholkonsumtionen utvecklats från 2004 fram till 2021 i olika befolkningsgrupper. Till grund ligger självskattade uppgifter. Även om det skett utjämningar i dryckesmönstren sedan 2004, exempelvis sett till kön, ålder och boenderegion, så finns det fortfarande tydliga skillnader mellan dessa grupper, liksom för utbildningsnivå och utländsk bakgrund.
Författare: Ulf Guttormsson
Alkohol Geografi Konsumtion  Könsskillnader Socioekonomi Unga Vuxna 
Läs publikationen