Här hittar du och kan ladda ner CAN:s olika publikationer

Fler publikationer

Narkotikaprisutvecklingen i Sverige 1988-2022

Sedan 1980-talet har CAN regelbundet samlat in information om gatu- och grossistpriser* för olika narkotikasorter i Sverige. Informationen kommer från poliser i Sveriges samtliga 27 polisområden som rapporterar in aktuella prisuppgifter från sina områden. Rapporten beskriver prisutvecklingen åren 1988–2022. Den ger också en skattning av den totala årliga omsättningen för de olika narkotikasorterna. Även priser på smugglad alkohol och tobak redovisas. I årets undersökning har dessutom specialfrågor om läkemedel ställts. * Med gatupriser avses priser vid köp av mindre mängder i konsumentledet. Med grossistpriser avses de priser som gäller vid försäljning av större partier.
Författare: Ulf Guttormsson
Geografi Läkemedel  Narkotika Tillgänglighet
Läs publikationen

Norsk gränshandel med alkohol i Sverige 2016–2022

I rapporten skattas omfattningen av den norska gränshandeln med alkohol. I detta inräknas dels köp med norska betalningsmedel i Systembolagets butiker, dels norska beställningar hos Systembolagets ombud i någon av de 23 kommuner som gränsar till Norge.
Författare: Ulf Guttormsson
Alkohol Geografi Konsumtion  Tillgänglighet Unga Vuxna 
Läs publikationen

Utsatthet för andras användning av alkohol, narkotika och tobak

En studie om negativa konsekvenser och att söka hjälp för det Denna rapport kartlägger hur vanligt det är att på olika sätt påverkas negativt av andras användning av alkohol, narkotika och tobak. Resultaten är från 2021 och jämförs med resultat från 2013 och 2017. Rapporten belyser även hur vanligt det är att söka professionell hjälp för problem på grund av andras användning av alkohol och narkotika. Resultaten baseras på svar från totalt 36 844 personer i åldern 17–84 år.
Författare: Erica Sundin
Alkohol Könsskillnader Narkotika Skador Tobak Vuxna 
Läs publikationen

Tobakskonsumtionen i Sverige 2003–2021

Denna rapport beskriver den totala tobakskonsumtionens utveckling i Sverige mellan 2003 och 2021. Siffrorna är sammanställda utifrån försäljningsstatistik som kompletterats med skattningar av köp av tobak i samband med utlandsresor, samt köp av smugglad tobak. Eftersom undersökningsperioden sträcker sig fram till 2021 ger rapporten även en bild av tobakskonsumtionen under pandemin.
Författare: Mats Ramstedt
Tillgänglighet Tobak
Läs publikationen

CAN:s nationella skolundersökning 2022

På denna sida samlas material som hör till rapporten CAN:s nationella skolundersökning 2022. I denna rapport redovisas resultat från de årliga undersökningarna om erfarenheter av alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar, bland elever i årskurs 9 och gymnasiets år 2. Nytt för i år är bland annat frågor om lustgas och om att köpa alkohol via sociala medier. Undersökningen gjordes vårterminen 2022.
Författare: Isabella Gripe, Johan Svensson, Martina Zetterqvist, Siri Thor, Ulf Guttormsson, Viktoria Åström
Alkohol Dopning Geografi Könsskillnader Narkotika Nikotinprodukter Skador Sniffning  Spel om pengar Tillgänglighet Tobak Unga
Läs publikationen

Självrapporterade alkoholvanor i Sverige 2004–2021

I denna återkommande rapport redovisas hur alkoholkonsumtionen utvecklats från 2004 fram till 2021 i olika befolkningsgrupper. Till grund ligger självskattade uppgifter. Även om det skett utjämningar i dryckesmönstren sedan 2004, exempelvis sett till kön, ålder och boenderegion, så finns det fortfarande tydliga skillnader mellan dessa grupper, liksom för utbildningsnivå och utländsk bakgrund.
Författare: Ulf Guttormsson
Alkohol Geografi Konsumtion  Könsskillnader Socioekonomi Unga Vuxna 
Läs publikationen

Alkoholkonsumtionen i Sverige 2001–2021

I denna årligen återkommande rapport redovisas de slutliga resultaten från Monitormätningarna 2021. För att få en bild av den totala konsumtionen av alkohol i Sverige läggs den registrerade delen ihop med den oregistrerade delen. Rapporten beskriver hur alkoholkonsumtionen har förändrats under pandemiåren 2020 och 2021 sammantaget. Dessutom redovisas förändringar i konsumtionsmönstret sedan 2001.
Författare: Björn Trolldal
Alkohol Tillgänglighet
Läs publikationen

Självrapporterade rök- och snusvanor 2003–2021

Denna rapport beskriver hur den självrapporterade användningen av snus och cigaretter har utvecklats under åren 2003–2021 i Sverige. Rapporten är baserad på Monitormätningarna där ca 18 000 personer svarar varje år. Nytt för denna rapport är att man från och med 2021 har ställt frågor om vitt snus.
Författare: Martina Zetterqvist
Geografi Konsumtion  Könsskillnader Nikotinprodukter Socioekonomi Tobak Vuxna 
Läs publikationen

Narkotikaprisutvecklingen i Sverige 1988-2021

Sedan 1980-talet har CAN regelbundet samlat in information om gatu- och grossistpriser* för olika narkotikasorter i Sverige. Informationen kommer från Sveriges samtliga 27 polisområden som rapporterar in aktuella prisuppgifter från sina områden. Den samlade kunskapen om prisbilden kan användas exempelvis inom rättsväsendet. Rapporten beskriver prisutvecklingen mellan åren1988–2021. Den ger också en skattning av den totala årliga omsättningen för de olika narkotikasorterna.
Författare: Ulf Guttormsson
Geografi Läkemedel  Narkotika Tillgänglighet
Läs publikationen

Användning och beroendeproblem av alkohol, narkotika och tobak

En studie med fokus på år 2021 i Sverige Denna rapport beskriver hur stor del av Sveriges befolkning i åldrarna 17-84 år som använder, respektive har beroendeproblem av, alkohol, narkotika och tobak. Rapporten beskriver även användning av dopning. Fokus ligger på situationen år 2021 och beskriver även omfattningen vid tidigare mätningar år 2013 och 2017.
Författare: Erica Sundin, Isabella Gripe, Martina Zetterqvist, Mats Ramstedt, Ulf Guttormsson
Alkohol Beroende  Dopning Narkotika Tobak Vuxna 
Läs publikationen
svensk och norsk flagg

Norsk gränshandel med alkohol i Sverige 2016–2020

Med norsk gränshandel av alkohol menas köp som sker i svenska gränskommuner för att konsumeras på hemmaplan, vilka genomförs med norska kontanter eller betalkort i Systembolagets butiker eller dess ombud. Under 2016–2019 var gränshandeln på uppgång. På grund av pandemin stängdes dock gränsen 2020 vilket påverkade all form av gränshandel i stor utsträckning. Alkohol utgör sedan tidigare enbart en mindre del av de köp som norrmän åker över gränsen till Sverige för att göra. Främst innefattar gränshandeln livsmedel, inte minst sådana som omfattas av den norska sockerskatten. Denna rapport lyfter dock just gränshandeln av alkohol och beskriver förändringar i denna under perioden 2016–2020.
Författare: Björn Trolldal, Ulf Guttormsson, Viktoria Åström
Alkohol Konsumtion  Tillgänglighet Unga Vuxna 
Läs publikationen

Estimating total alcohol consumption based on the Monitor survey

An updated technical description of the estimation method I Monitormätningarnas anskaffningsdel beräknas den totala alkoholkonsumtionen genom att summera den registrerade försäljningen som sker i landet, med de delar av konsumtionen som kommer från oregistrerade källor, som till exempel resandeinförsel.
Författare: Björn Trolldal, Mats Nyfjäll
Alkohol Konsumtion  Tillgänglighet Unga Vuxna 
Läs publikationen