I Socialstyrelsens nya riktlinjer fastställdes en ny gräns för riskbruk, vilken nu är 10 standardglas eller mer per vecka eller intensivkonsumtion minst en gång i månaden*. De nya riktlinjerna innebar en sänkt gräns för män men inte för kvinnor. Trots att riktlinjerna är avsedda att användas som rekommendationer inom hälso- och sjukvården för att identifiera personer i behov av stöd har de ofta  uppfattats som riktade till allmänheten. CAN har skattat hur många i den vuxna befolkningen som har ett riskbruk enligt de nya riktlinjerna.

– Skattningen visar att andelen vuxna i Sverige med ett riskbruk av alkohol är 41 procent när både hög genomsnittskonsumtion och intensivkonsumtion beaktas, säger Mats Ramstedt.

– Om vi bara räknar dem som dricker alkohol så uppgår andelen till mer än hälften, alltså en majoritet.

Skattningarna presenteras för den vuxna befolkningen totalt men också uppdelat på kvinnor och män samt ålders- och kommungrupper.

– Vi kan se att män, unga respektive boende i storstadsområden är grupper där riskbruk är vanligare, säger Mats Ramstedt.

* I september 2023 publicerade Socialstyrelsen nya riktlinjer för riskbruk av alkohol. Dessa riktlinjer fastställer en ny gräns för riskbruk, vilken nu är 10 standardglas eller mer per vecka. Jämfört med tidigare riktlinjer sänktes gränsen för män från 15 glas, medan gränsen för kvinnor förblev oförändrad. Intensivkonsumtion räknas också som riskbruk, och gränsen för intensivkonsumtion är att dricka 4 standardglas eller mer vid ett dryckestillfälle minst 1 gång per månad. För män innebar detta en sänkning från tidigare 5 glas, medan gränsen för kvinnor förblev densamma.

Skattningen
CAN:s skattning av hur många i Sverige som har ett riskbruk enligt de nya riktlinjerna baseras på CAN:s Monitormätningar som är den studie som mest noggrant mäter alkoholkonsumtionen bland vuxna i Sverige. Varje månad intervjuas 1 500 vuxna svenskar om både mängden konsumerad alkohol och intensivkonsumtion under de senaste 30 dagarna. Totalt har över 400 000 deltagit i mätningarna.

Eftersom det är känt att den självrapporterade mängden alkohol i genomsnitt utgör cirka hälften av vad som faktiskt konsumeras i Sverige, kompenseras beräkningarna i den här skattningen för det.

Senast reviderad: 2024-02-22

Frågor besvaras av