Medverkade gjorde bland andra Mathias Hallberg, professor vid Institutionen för farmaceutisk biovetenskap vid Uppsala Universitet, som menar att man kan svara både ja och nej på frågan om dopningspreparat är beroendeframkallande.

​​​​​​​- Om man tänker på alkohol, amfetamin och kokain, så tar man det för att få en kick. Så är det inte med anabola androgena steroider (AAS). Däremot kan det ge en toleransutveckling och när man slutar kan det ge depression och ångest.

Han berättade också att en del forskning visar att ungefär 30 procent av dem som använder AAS rikligt utvecklar ett beroende.

Medverkade gjorde också Annica Börjesson från telefonrådgivningen Dopingjouren som också forskar om kvinnor som använder dopningspreparat. Hon ser att kvinnor är mer mer oroliga för biverkningar av preparaten.

– Vi behöver hitta sätt att kvinnor också får information om vad som kan hända och utöka hjälpen. Den gruppen är inte lika stor, men det betyder inte att man inte kan må dåligt över det.

Vi fick också höra Linda Ljungner från gymkedjan Puls&Träning och Annika Stjärne Westlund från Tyresö Gym & Hälsocenter som berättade om hur de agerat när de misstänkt- eller förstått att någon använt dopningspreparat på deras gym.

Dopning – din ensak eller samhällets ansvar?

Dopning ses som en folkhälsofråga i Sverige och målet om ett dopningsfritt samhälle omfattas av regeringens ANDT-strategi. Men vad vet vi om dopning utanför elitidrotten? Befolkningsundersökningar visar på att det är få som har använt dopningspreparat, men mörkertalet kan vara stort. Socialstyrelsen ger inga riktlinjer för behandling, samtidigt som det är få som faktiskt söker sig till den behandling som finns. Stöden för anhöriga är knappa.

Gör samhället för lite? Eller för mycket?

Nästa nummer av tidskriften Alkohol & Narkotika har temat dopning. I samband med detta nummer arrangerar vi ett webbsänt panelsamtal om hur vi ska hantera dopningen utanför elitidrotten.

Välkommen att följa samtalet här. Är du inloggad på ditt Facebook-konto kan du ställa frågor i kommentarsfältet under sändningen. Har du inget konto kan du följa samtalet ändå, men inte ställa frågor.

Publicerat av CAN Tisdag 5 maj 2020

Senast reviderad: 2020-05-07