Skriv till CAN
Databaser och informationsresurser
Alcona
CAN:s bibliotekskatalog. Sök böcker, rapporter, avhandlingar, småtryck och tryckta tidskriftstitlar inom områdena alkohol, narkotika och andra droger. Katalogen startade år 1980 och innehåller litteratur utgiven till 2018. Från och med 2019 sker uppdatering endast med CAN:s publikationer. Äldre material söks i kortkatalog.
Best practice portal (EMCDDA)
Information om metoder och praxis inom prevention, behandling, skademinimering, social återanpassning och beprövade interventioner.
Campbell Collaboration Library
Innehåller systematiska kunskapsöversikter på effekter av sociala insatser inom bland annat utbildning, social välfärd, samhällsutveckling och kriminologi.
DiVA
Sök avhandlingar, forskningsrapporter och studentuppsatser från knappt 50 svenska lärosäten och forskningsinstitutioner, i många fall med länk till fulltext. Välj den avancerade sökningen för forskningspublikationer för att avgränsa på refereegranskat material. Digitalt arkiv för publicering och långsiktig bevaring av vetenskapliga publikationer.
ERIC, Education Resources Information Center
Databas med referenser till tidskriftsartiklar, rapporter, avhandlingar, böcker mm inom pedagogik och psykologi från 1966 och framåt. Det går att avgränsa sökningen till fri tillgänglig fulltext. ERIC stöds av U.S. Department of Education’s Office of Educational Research and Improvement och administreras av U.S. National Library of Education (NLE).
Libris
Nationell söktjänst med information om 10 miljoner titlar i cirka 500 svenska universitets-, högskole- och forskningsbibliotek samt folkbibliotek. En del av CAN:s biblioteks böcker och rapporter mm finns sökbara i Libris.
PTSDpubs Database (tidigare PILOTS)
Referenser till litteratur om posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, och andra psykiska problem på grund av traumatiska händelser, utvärdering, prevention, behandling mm. Produceras av National Center for PTSD, USA.
PubMed
Innehåller mer än 30 miljoner referenser från 1966 och framåt inom bland annat medicin, omvårdnad och hälsovård. Det finns vissa länkar till fritt fulltext-material från PubMed Central. För att hitta bra sökord använd Svensk MeSH. PubMed är en fri resurs som är utvecklad och produceras av National Library of Medicine (NLM), USA.
Retriever Mediearkivet Endast tillgänglig i CAN:s lokaler
Innehåller artiklar i fulltext eller PDF från alla stora svenska dagstidningar, landsortstidningar och hundratals tidskrifter och magasin. Det går dessutom att söka i webbtidningar, etermedia och bloggar. Mediearkivet innehåller även material från internationella nyhetskanaler. Material finns som längst tillbaka till januari 1981.
Social Care Online
Databas med referenser till tidskriftsartiklar, böcker, rapporter och webbsidor om socialt arbete och omsorg med främst brittiskt material. Referenser till material från 1980-talet och framåt. För att kunna använda alla sökmöjligheter krävs gratis registrering/login. Produceras av Social Care Institute for Excellence (SCIE), UK.
Spelforskning
Forskning om spelberoende. Skribenterna, flertalet knutna till Centrum för psykiatriforskning och Stockholms universitet, forskar om olika aspekter av spelproblem – hur det uppstår, hur det kan förebyggas och hur det kan behandlas. Informerar även om pågående och kommande studier om spel och spelproblem.
Spelprevention
Folkhälsomyndighetens kunskapsstöd om spelproblem och förebyggande åtgärder.
SveMed+
Innehåller referenser till artiklar från skandinaviska tidskrifter inom medicin, odontologi, hälso- och sjukvård, arbetsterapi, omvårdnad och sjukgymnastik inklusive psykologi och psykiatri. Material på svenska, engelska, norska och danska. Länkar till fulltext förekommer.
SwePub
Referenser till vetenskaplig publicering från ett 40-tal svenska lärosäten och andra myndigheter. Sök bland artiklar, konferensbidrag och avhandlingar mm. Välj utökad sökning för att avgränsa på refereegranskat material. Mycket material finns fritt tillgängligt i fulltext.
Uppsök
Söktjänst för magister- och kandidatuppsatser i fulltext från svenska universitet och högskolor. Uppsatserna är från senare delen av 1990-talet fram till idag och varierar för olika lärosäten beroende på när de började med elektronisk fulltextpublicering. Vid vissa lärosäten kan retroaktiv publicering förekomma. Följande lärosäten levererar uppsatser till Uppsök.