Nyheter

Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som är på gång på CAN.

Hemtillverkad öl allt vanligare

Hemtillverkning av öl har ökat under senare år och var under 2015 den alkoholdryck som tillverkades mest i hemmen. Det framgår av Monitormätningarna som CAN genomför. 

Totalt sett låg alkoholkonsumtionen på ungefär samma nivå under 2015 som året innan. Under 2015 uppgick konsumtionen till 9,17 liter ren alkohol per invånare 15 år och äldre jämfört med 9,28 under 2014, en minskning med drygt en procent. Under de senaste tio åren har dock konsumtionen minskat med elva procent.

CAN söker redovisningsekonom

De huvudsakliga arbetsuppgifterna är

  • Skatteredovisning och pensionsredovisning.
  • att föra kund- och leverantörsreskontra, göra avstämningar, ha kontroll över resultat- och balansräkning och göra årsbokslut. Med andra ord skall du vara så kunnig att du kan göra allt från kassarutiner till årsredovisning i ett mindre företag. 
  • annat administrativt arbete som kan variera över tid såsom inköp, projekt- och ekonomiuppföljningar, enklare IT-uppgifter och vissa forskningsadministrativa uppgifter. 

Direktreklam mot langning till 20-åringar

9 000 20-åringar i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län får i dagarna en tygkasse med posten. På påsen finns ett budskap mot langning. Utskicket är en del av kampanjen ”Hejdå alkoholskador” som syftar till att få unga vuxna att låta bli att bjuda eller köpa ut alkohol till minderåriga. 

Ny rapport om drogvanor bland unga i Europa

Svenska 16-åringar ligger lågt när det gäller rökning, alkoholkonsumtion och cannabisanvändning under de senaste 30 dagarna, jämfört med jämnåriga i övriga Europa. Det framgår av en rapport som CAN publicerar idag. Rapporten grundar sig på ESPAD-undersökningen.

Ny studie om narkotikadödligheten i Sverige

Under de senaste tio åren har narkotikadödligheten ökat, men inte så kraftigt som tidigare undersökningar gjort gällande. Det framgår av rapporten “Drug-related deaths in Sweden – Estimations of trends, effects of changes in recording practices and studies of drug patterns” som CAN presenterar idag.

CAN söker samordnare för lokalt förebyggande arbete

CAN bedriver en rad utvecklingsarbeten tillsammans med kommuner och län samt med kommuner i andra länder. Samordnarens uppgift är att, i nära samverkan med våra utredare, leda dessa utvecklingsarbeten och att initiera nya samarbetsprojekt. Tjänsten är utåtriktad, innebär självständigt arbete och periodvis mycket resor. 

Ny rapport om läkemedelsmissbruk

CAN har samlat in uppgifter från rapportörer vid polisen runt om i landet om vilka läkemedel som de stött på i missbrukssammanhang. Sömnmedel och lugnande medel (bensodiazepiner) var den vanligast rapporterade läkemedelstypen. Det framgår av en rapport som publiceras idag.

Ansök till SRA senast den 15 september

Systembolagets Alkoholforskningsråd (SRA) lyser ut medel till samhällsvetenskaplig och medicinsk alkoholforskning. Forskning av särskild betydelse för att förebygga alkoholskador prioriteras. 

Kundvagn
Stäng

Din kundvagn (0 varor)

Gå till kassa Summa 29,00 kr