Nyheter

Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som är på gång på CAN.

Ny rapport om läkemedelsmissbruk

CAN har samlat in uppgifter från rapportörer vid polisen runt om i landet om vilka läkemedel som de stött på i missbrukssammanhang. Sömnmedel och lugnande medel (bensodiazepiner) var den vanligast rapporterade läkemedelstypen. Det framgår av en rapport som publiceras idag.

Ansök till SRA senast den 15 september

Systembolagets Alkoholforskningsråd (SRA) lyser ut medel till samhällsvetenskaplig och medicinsk alkoholforskning. Forskning av särskild betydelse för att förebygga alkoholskador prioriteras. 

Ny rapport om narkotikapriser

De mest spridda narkotikasorterna i Sverige är cannabis (hasch och marijuana) och amfetamin. Förekomsten av marijuana har blivit vanligare. Det framgår av rapporten ”Narkotikaprisutvecklingen i Sverige 1988-2015”, som CAN presenterar idag.

Dags att nominera Årets förebyggare!

CAN delar ut ett årligt pris för förebyggande arbete i fyra olika kategorier. Nomineringsperioden för 2016 års pris pågår den 15 augusti till den 15 september 2016. Prisutdelningen äger rum vid middagen på DrogFOKUS i Uppsala den 19 oktober.

CAN söker Chefredaktör

CAN söker en Chefredaktör för CAN:s tidskrift Alkohol & Narkotika (A&N). A&N är en drogpolitiskt oberoende tidskrift som på ett lättillgängligt sätt speglar forskningsnyheter, lagstiftningsfrågor, statistiska nyheter och andra aktuella företeelser på drogområdet. I tidningen hittar du både sociala reportage och faktaartiklar. Tidskriften, som ges ut med sex nummer per år, har en populärvetenskaplig inriktning. CAN tar inte ställning i alkohol- och narkotikapolitiska frågor.

"Vår alkoholpolitik har tjänat oss väl"

- Det är framförallt under de senaste 10 åren som konsumtionen och alkoholdödligheten sjunkit. Denna utveckling har skett trots, och inte på grund av, de liberaliseringar som skett. Det skriver Håkan Leifman på SVT Opinion idag som ett svar på Timbros debattartikel om att monopolet bör avskaffas. En viktig orsak till nedgången kan vara att Sverige till stora delar faktiskt hållit fast vid en restriktiv alkoholpolitik samtidigt som andra förebyggande insatser förstärkts.

Skolelevers drogvanor 2016: En av tio i nian röker

Andelen elever som röker cigaretter minskar. I årets undersökning var det tio procent i årskurs 9 som rökte. I år 2 på gymnasiet röker var fjärde elev (24 %), även det en kraftig nedgång. Det framgår av nya siffror från undersökningen Skolelevers drogvanor som CAN presenterar vid ett seminarium i Almedalen idag. Det här går hand i hand med utvecklingen när det gäller alkoholkonsumtionen.

Deras sommarjobb: stoppa langningen

De senaste tre veckorna har 26 sommarjobbare i Stockholms stad arbetat med att utforma kampanjaktiviteter mot langning. Deras målgrupp är unga vuxna och budskapet att man inte ska förse minderåriga med alkohol. Idag, den 1 juli, presenterar de sina arbeten för uppdragsgivarna CAN och Stockholms stad 

Lediga tjänster på CAN

CAN söker administrativ chef och chefredaktör för tidskriften Alkohol & Narkotika. 

Alkoholkonsumtionen stabil

Totalt sett låg alkoholkonsumtionen på ungefär samma nivå under 2015 som året innan. Det visar Monitormätningarna från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Under 2015 uppgick konsumtionen till 9,2 liter ren alkohol per invånare 15 år och äldre jämfört med 9,3 under 2014.

Kundvagn
Stäng

Din kundvagn (0 varor)

Gå till kassa Summa 29,00 kr