Nyheter

Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som är på gång på CAN.

Fyra miljoner färre fyllor

Berusningsdrickandet har minskat, stora skillnader mellan kvinnors och mäns drickande och äldre dricker alltmer. Det framgår av rapporten ”Trender i dryckesmönster – befolkningens självrapporterade alkoholvanor under 2000-talet” som CAN presenterar idag.

Alkoholkonsumtionen minskar

Under den senaste tioårsperioden har svenska folkets totala alkoholkonsumtion minskat med åtta procent. Det framgår av rapporten ”Alkoholkonsumtionen i Sverige 2016”, som CAN, presenterar idag.

CAN inleder samarbete med Sri Lanka

Under perioden 1 september – 28 februari kommer CAN:s direktör Håkan Leifman ha sin tjänstgöring förlagd till Sri Lanka. Syftet är att initiera ett långsiktigt arbete med Sri Lanka och andra delar av regionen. Håkan Leifman tjänstgöring på Sri Lanka är resultatet av ett nära samarbete med organisationen ADIC.

Langarmyter presenteras på Way Out West

Den 10-12 augusti finns kampanjen Hejdå alkoholskador på plats på festivalen Way Out West i Göteborg. Det är länsstyrelsen i Västra Götaland och Göteborgs stad som står bakom eventet. 

I ett tält på festivalområdet bjuds det på alkoholfria drinkar och besökare har chans att träffa youtubern Andreas Svensson och Sp4zie, en av de största profilerna inom datorspelet League of Legends. I tältet kommer besökare att kunna tävla och vinna tröjor med kampanjbudskap.

Nedgångarna har avstannat

Under 2000-talet har konsumtionen av tobak och alkohol sjunkit bland eleverna i årskurs 9 och gymnasiets år 2. Men nu har nedgångarna avstannat, visar preliminära resultat för 2017.

Ingen minskning av smugglad alkohol

Alkoholkonsumtionen bland unga har sjunkit kraftigt de senaste åren. För elever i årskurs 9 har konsumtionen halverats, mätt i liter ren alkohol, under perioden 2012-2016. I PM:n ”Ungdomars anskaffning av alkohol” har fördjupade analyser genomförts av hur de unga som dricker får tag på alkohol, som CAN presenterar idag.

Processledare sökes

CAN bedriver en verksamhet där vi hjälper unga att genomföra lokala projekt och aktiviteter. Till vår hjälp har vi ett antal unga processledare, som är vana vid att leda ungdomsgrupper. Vi har många som vill genomföra projekt och behöver bli fler.

Var fjärde svensk använder tobak

Omkring var fjärde svensk har rökt eller snusat vid något tillfälle under de senaste 30 dagarna. Det framgår av rapporten ”Tobaksvanor i Sverige”, som CAN presenterar idag.
- Rökning och snusning är ungefär lika vanligt förekommande och vi ser inga större skillnader mellan olika delar av landet, säger Clara Henriksson, utredare, i en kommentar.

Utlysning av medel för alkoholforskning

Systembolagets Alkoholforskningsråd delar årligen ut anslag till olika forskningsprojekt. Samhällsvetenskaplig och folkhälso-vetenskaplig alkoholforskning prioriteras, tillsammans med forskning som är av särskild betydelse för det förebyggande arbetet mot alkoholskador. 

Dags att nominera till Drogforskningspriset!

I anslutning till CAN:s 100-års jubileum 2001 instiftades ett årligt pris. Priset tilldelas en forskare verksam inom Sverige som genom framstående forskning bidragit med ny och värdefull kunskap inom drogområdet. Nomineringsperioden pågår den 15 maj till den 15 juni 2017. Priset, 25 000 kr, delas ut på konferensen Förebygg.nu i Göteborg den 15 november.

Kundvagn
Stäng

Din kundvagn (0 varor)

Gå till kassa Summa 29,00 kr