Nyheter

Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som är på gång på CAN.

CAN:s bibliotek stänger för allmänheten

Årsskiftet 2018/2019 stängs CAN:s bibliotek när det gäller utlåning av böcker och annat material till allmänheten.

Ny rapport: Minskad alkoholkonsumtion under de senaste 10 åren

Sedan 2008 har svenska folkets alkoholkonsumtion minskat med åtta procent. Det framgår av rapporten ”Alkoholkonsumtionen i Sverige 2017”, som CAN, presenterar idag.

Systembolagets juniorstipendium tilldelas Jonas Raninen

CAN:s utredare Jonas Raninen tilldelas priset för sin forskning om förändringar i ungas alkoholvanor.

"Stipendiatens pågående och planerade forskningen syftar till att öka kunskapen om samband mellan alkoholkonsumtion i ungdomen och senare alkoholkonsumtion och problem. Forskningen är särskilt angelägen då den syftar till att bidra med kunskap om faktorer som kan förklara den historiskt låga alkoholkonsumtion vi idag ser bland ungdomar inte bara i Sverige utan även i ett stort antal andra länder."

Ny podd filtrerar bruset kring ruset

Kan vi förvänta oss en ny missbruksutredning under nästa regeringsperiod? CAN:s tidskrift Alkohol & Narkotikas nya podd (B)ruset inleder med en valspecial och frågar alla riksdagspartier om hur de vill förbättra missbruksvården.

Användningen av cannabis ökar i Sverige

Andelen i den vuxna befolkningen som använt cannabis det senaste året ökade mellan 2013 och 2017 från 2,5 till 3,6 %, vilket är den högsta siffran som hittills noterats i Sverige. Det framgår av resultat från studien Vanor och konsekvenser, som släpps idag.

CAN i Almedalen: Kvinnor mest utsatta för andras drickande

Kvinnor drabbas i större utsträckning än män av negativa konsekvenser till följd av andra personers alkoholkonsumtion. Det framgår av resultat från den pågående studien Vanor och konsekvenser, som presenteras i Almedalen idag.

CAN i Almedalen: Pojkar i gymnasiet dricker mindre

Alkoholkonsumtionen bland landets gymnasieelever har sjunkit de senaste åren och är i år den lägsta sedan mätningarna började år 2004. Det framgår av resultat från undersökningen Skolelevers drogvanor 2018, som presenteras i Almedalen idag.

CAN söker avdelningschef

CAN söker en avdelningschef till avdelningen för Kommunikation & Samverkan. Sista ansökningsdag är den 12 augusti, men urval sker löpande. Tillträde enligt överenskommelse. Vi samarbetar med extern konsult för tillsättningen.

Sommar och semester – nu ökar alkoholkonsumtionen

Under sommaren dricker vi mer alkohol jämfört med andra perioder under året. Juli är den månad då vi uppger att vi dricker allra mest – cirka 50 procent mer jämfört med januari, februari respektive november då konsumtionen är som lägst. Förutom under sommarmånaderna är konsumtionen även förhöjd i december. Det framgår av rapporten Befolkningens självrapporterade alkoholvanor 2004-2017 som CAN presenterar idag.

Nominera till CAN:s drogforskningspris 2018!

CAN delar årligen ut ett pris till en forskare verksam inom Sverige och som genom mycket framstående forskning bidragit med ny värdefull kunskap inom drogområdet. Priset, 25 000 kronor, utdelas av en priskommitté på fem personer.

Kundvagn
Stäng

Din kundvagn (0 varor)

Gå till kassa Summa 29,00 kr