Nyheter

Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som är på gång på CAN.

Nära var femte ung vuxen kan tänka sig att bjuda yngre syskon på alkohol

18 procent av 20-25-åringarna i landet kan tänka sig att bjuda minderåriga syskon på alkohol. 10 procent kan tänka sig att köpa ut. Det visar en undersökning som CAN låtit genomföra.

Individers alkoholkonsumtion allas angelägenhet

Det slås fast i doktorsavhandlingen ”Drinking behaviors of large groups: Studies disentangling population drinking in Sweden” som Jonas Raninen försvarade den 10 december. Avhandlingen tar sitt avstamp i teorin om det kollektiva drickandet och studerar hur förändringar i befolkningens genomsnittliga alkoholkonsumtion påverkar olika grupper, till exempel dem som dricker måttligt och dem som dricker mycket. En av slutsatserna är att ju fler som inte konsumerar alkohol, desto mindre dricker de som är alkoholkonsumenter, även storkonsumenterna.

Alkoholkonsumtionen bland unga sjunker i hela Sverige

Erfarenheten av alkohol och cigaretter bland elever i årskurs nio är vanligast i Skåne län och användningen av narkotika i samma åldersgrupp är vanligast i Stockholms län. Det framgår av rapporten Skolelevers drogvanor 2015, som CAN presenterar idag.

Har konsumtionen av alkohol ökat eller inte?

Den frågan väcktes vid Systembolagets konferens Agenda2015 den 15 oktober. Bakgrunden var att SOM-institutet redovisade svenskarnas attityder till alkoholpolitik. SOM-institutet har under många år frågat hur ofta man druckit alkohol (”Hur ofta har du under de senaste 12 månaderna gjort följande? Druckit sprit/vin/starköl”). Den frågan använde SOM-institutet under konferensen som ett mått på konsumtionsutvecklingen (volymen konsumerad alkohol) och passade då också på att i allmänna ordalag nämna att konsumtionen kan ligga på 11 liter ren alkohol per vuxen och inte 9,4 som CAN redovisar.

Ny rapport: ”Ingen dricker som Svensson”

Kvinnor dricker mest vin, män dricker mest starköl. Män dricker oftare än kvinnor. Yngre dricker sig berusade oftare än andra. Det är några av resultaten i rapporten ”Ingen dricker som Svensson – om svenska befolkningens dryckesvanor” som CAN presenterar idag.

Antilangningspåsar till 9000 20-åringar

9 000 20-åringar i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län får i dagarna en tygkasse med posten. På påsen finns ett budskap mot langning. Utskicket är en del av kampanjen ”Hejdå alkoholskador” som syftar till att få unga vuxna att låta bli att bjuda eller köpa ut alkohol till minderåriga.

Vi behöver fler processledare

CAN bedriver en verksamhet där vi hjälper unga att genomföra lokala projekt och aktiviteter. Till vår hjälp har vi ett antal unga processledare, som är vana vid att leda ungdomsgrupper. Vi har många som vill genomföra projekt och behöver bli fler.

CAN söker samordnare till Drugsmart

Drugsmart är CAN:s verksamhet riktad till unga och professionella som arbetar med unga. På Drugsmart finns två samordnare. Den tjänst som vi nu utlyser omfattar att ansvara för olika utvecklingsprojekt som är kopplade till verksamheten. Samordnaren ansvarar också för webbplatsen Drugsmart.com och vår verksamhet riktad till barn som växer upp i familjer med missbruk.

Kundvagn
Stäng

Din kundvagn (0 varor)

Gå till kassa Summa 29,00 kr