Nyheter

Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som är på gång på CAN.

Debutåldern för substansanvändning går uppåt i åldrarna

Under de senaste 20 åren har den genomsnittliga debutåldern för alkohol, tobak och cannabis stigit. Bland de niondeklassare som använt alkohol och cigaretter har debuten senarelagts med i snitt ett år under denna period. 

Ny rapport: Minskat drickande i Sverige

Nedgången störst bland män under 50 år.
Om man ser till hela befolkningen så har den totala konsumtionen av alkohol minskat successivt i Sverige mellan 2004 och 2018. Nedgången är störst för män under 50 år.

Barn och alkohol

15% av alla barn i Sverige har påverkats negativt i någon utsträckning av att ha vuxit upp med en förälder som  någon gång under uppväxten haft alkoholproblem.

Minskad alkoholkonsumtion i Sverige

- Över en tioårsperiod har alkoholkonsumtionen minskat med 7 %, säger Björn Trolldal, CAN.
Det framgår av rapporten ”Alkoholkonsumtionen i Sverige 2018” som CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Populärvetenskaplig artikel om CAN:s studie

CAN:s forskningschef Mats Ramstedt har fått en text publicerad i PopNAD. Artikeln baseras på en studie från 2019 som bl.a. visar att alkoholkonsumenter som också använder andra beroendeframkallande substanser oftare har ett alkoholmissbruk/beroende jämfört med dem som bara dricker alkohol. 

Ny ANDT-strategi från 2021

I samband med en presskonferens igår där regeringen presenterade nya åtgärder i arbetet mot narkotika presenterades även att det kommer att bli en ny ANDT-strategi som ska gälla från 2021.

Stöd i lokalt förebyggande arbete

Nu erbjuder CAN stöd till län och kommuner genom kartläggning av dels ANDT-situation och dels av organisation av det förebyggande arbetet. Med kartläggningarna som bas kan CAN hålla kommundialoger med faktabaserad rådgivning och rekommendationer baserade på kunskap.

Ny rapport - Tobaksvanor i Sverige 2003-2018

Rökningen har under en lång tid minskat i Sverige och sedan år 2003 har andelen dagligrökare halverats. Samtidigt skiljer sig nivåerna mellan olika grupper. Klart vanligast är rökning bland unga vuxna i åldrarna 17-29 år. Det framgår av en ny rapport, ”Tobaksvanor i Sverige 2003-2018”, från CAN.

CAN söker Kommunikatör/Samordnare

till Avdelningen för Kommunikation & Samverkan. Avdelningen har bland annat i uppdrag att presentera CAN:s fakta, rapporter och forskning på ett mer lättillgängligt sätt. Därför söker vi nu en medarbetare med bred kommunikatörskompetens med inriktning mot textkommunikation samt med erfarenhet av samordning/projektledning.

Teknisk rapport från CAN

Idag ger CAN ut en teknisk rapport som beskriver metodiken för hur den total alkoholkonsumtionen beräknas. Rapporten heter "Estimating total alcohol consumption in the Monitor survey – a technical description of the estimation method"

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. »
 12. »»
Kundvagn
Stäng

Din kundvagn (0 varor)

Gå till kassa Summa 29,00 kr