Nyheter

Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som är på gång på CAN.

Ny rapport: Minskat drickande i Sverige

Nedgången störst bland män under 50 år.
Om man ser till hela befolkningen så har den totala konsumtionen av alkohol minskat successivt i Sverige mellan 2004 och 2018. Nedgången är störst för män under 50 år.

Barn och alkohol

15% av alla barn i Sverige har påverkats negativt i någon utsträckning av att ha vuxit upp med en förälder som  någon gång under uppväxten haft alkoholproblem.

Minskad alkoholkonsumtion i Sverige

- Över en tioårsperiod har alkoholkonsumtionen minskat med 7 %, säger Björn Trolldal, CAN.
Det framgår av rapporten ”Alkoholkonsumtionen i Sverige 2018” som CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Populärvetenskaplig artikel om CAN:s studie

CAN:s forskningschef Mats Ramstedt har fått en text publicerad i PopNAD. Artikeln baseras på en studie från 2019 som bl.a. visar att alkoholkonsumenter som också använder andra beroendeframkallande substanser oftare har ett alkoholmissbruk/beroende jämfört med dem som bara dricker alkohol. 

Ny ANDT-strategi från 2021

I samband med en presskonferens igår där regeringen presenterade nya åtgärder i arbetet mot narkotika presenterades även att det kommer att bli en ny ANDT-strategi som ska gälla från 2021.

Stöd i lokalt förebyggande arbete

Nu erbjuder CAN stöd till län och kommuner genom kartläggning av dels ANDT-situation och dels av organisation av det förebyggande arbetet. Med kartläggningarna som bas kan CAN hålla kommundialoger med faktabaserad rådgivning och rekommendationer baserade på kunskap.

Ny rapport - Tobaksvanor i Sverige 2003-2018

Rökningen har under en lång tid minskat i Sverige och sedan år 2003 har andelen dagligrökare halverats. Samtidigt skiljer sig nivåerna mellan olika grupper. Klart vanligast är rökning bland unga vuxna i åldrarna 17-29 år. Det framgår av en ny rapport, ”Tobaksvanor i Sverige 2003-2018”, från CAN.

CAN söker Kommunikatör/Samordnare

till Avdelningen för Kommunikation & Samverkan. Avdelningen har bland annat i uppdrag att presentera CAN:s fakta, rapporter och forskning på ett mer lättillgängligt sätt. Därför söker vi nu en medarbetare med bred kommunikatörskompetens med inriktning mot textkommunikation samt med erfarenhet av samordning/projektledning.

Teknisk rapport från CAN

Idag ger CAN ut en teknisk rapport som beskriver metodiken för hur den total alkoholkonsumtionen beräknas. Rapporten heter "Estimating total alcohol consumption in the Monitor survey – a technical description of the estimation method"

Yasmine Bladelius (S) blir ordförande för CAN

Nu har regeringen utsett ordförande för CAN, det blir Yasmine Bladelius (S). Ersättare blir Anders Andersson (KD).

Bladelius är riksdagsledamot sedan 2014 och ledamot i socialutskottet. Hon är bosatt utanför Helsingborg och har varit politiskt aktiv sedan 2003.

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. »
 12. »»
Kundvagn
Stäng

Din kundvagn (0 varor)

Gå till kassa Summa 29,00 kr