Om forskningen

”Under pandemins första år, 2020, genomförde vi en undersökning för att ta reda på om personernas alkoholkonsumtion hade förändrats under pandemin”, berättar Björn Trolldal.

Det ställdes också frågor om pandemin hade påverkat personernas psykiska välbefinnande samt deras arbete och ekonomi.

Resultaten

”De flesta förändrade inte sin alkoholkonsumtion under pandemin. Bland de som förändrade sin konsumtion var det fler som minskade den, än som ökade den”, säger Björn Trolldal.

Men när de tittade på svaren som handlade om psykiskt välbefinnande framträdde andra mönster. 57 procent av personerna i undersökningen svarade att deras psykiska välbefinnande hade påverkats negativt. Något som visade sig gå hand i hand med alkoholkonsumtionen.

”Generellt var det så att ju mer det psykiska välbefinnandet påverkats negativt, desto mer hade alkoholkonsumtionen ökat”, säger Björn Trolldal.

”Det visade sig också att det fanns en grupp som minskat sin konsumtion bland de med försämrat psykiskt välbefinnande. Det gällde framförallt yngre personer” tillägger han.

Varför gjordes ni studien?

”Det är viktigt att studera hur stora negativa samhällsförändringar av den här typen påverkar människors livssituation och alkoholkonsumtion”, säger Björn Trolldal.

Vad kan denna kunskap användas till?

”Den här kunskapen bör användas av beslutsfattare samt personer inom vården och andra som möter människor som påverkats negativt av stora samhällsförändringar.”

”Det är av vikt att kunna arbeta preventivt gentemot den här gruppen för att undvika att en redan besvärlig situation förvärras ytterligare.”

Vetenskaplig artikel

Titeln på den vetenskapliga artikeln är ”Changes in self-reported alcohol consumption in relation to financial and mental health problems – experiences from the COVID-19 pandemic in Sweden”. Den är publicerad i tidskriften Nordic Studies on Alcohol and Drugs och författarna till artikeln är Björn Trolldal, Erica Sundin, Jonas Landberg och Mats Ramstedt.

Senast reviderad: 2025-04-01

Frågor besvaras av