Om forskningsprojektet

”Vi har försökt ta reda på om det finns ett samband mellan totalkonsumtionen av alkohol i ett land och hur många som dör av cancer i det landet”, berättar Mats Ramstedt.

Totalkonsumtionen mäts i genomsnittligt antal liter alkohol per person och år. I studien har de också tittat på om sambandet varierar mellan kvinnor och män och mellan länder med olika skadliga dryckesmönster.

Resultaten

Om det genomsnittliga drickandet går ner, så går också dödligheten i cancer ner.

”En liters förändring i totalkonsumtionen av alkohol var förknippad med en förändring i cancerdödlighet, bland män med 1,1 procent och med 0,9 procent bland kvinnor”, säger Mats Ramstedt.

Bland män var sambandet starkare för cancer i läpp, munhåla, svalg, matstrupe och struphuvud, samt för prostatacancer. För kvinnor var sambandet starkast för bröstcancer.

Det skiljer sig också mellan olika länder:

”Sambanden var starkare i länder med mer skadligt dryckesmönster, i studien representerat av bland annat nordiska länder och länder i Nordamerika”

Mer skadligt dryckesmönster innebär att det till exempel är vanligt med berusningsdrickande.

Varför är detta viktigt?

”Det här ökar kunskapen om vad som på befolkningsnivå påverkar cancerdödlighet. Cancer kan nu läggas till de många dödsorsaker som påverkas av totalkonsumtionen av alkohol”, säger Mats Ramstedt.

Senast reviderad: 2025-01-13

Frågor besvaras av