”Hur lyfter man ett samhällsviktigt ämne till intressanta berättelser presenterade på ett tydligt och kraftfullt sätt? Typ så här. Informativt, elegant, tungt och tydligt. Tidskriften Alkohol & Narkotika och AD Jenny Holmqvist har skapat en fin avskalad design som lever i alla kontaktytor med läsarna.”

– Jättekul, det känns verkligen som ett erkännande, kommenterar Jenny Holmqvist nomineringen.

Vad är viktigt i formgivningen av Alkohol & Narkotika?

– Alkohol & Narkotika är en nischad tidskrift och det är lätt att hamna i klassiska stereotyper när det gäller bildval och grafiskt uttryck. Jag har försökt tänka bredare och vill gärna utmana det. Personligen älskar jag typografi och försöker göra tidskriften så inbjudande som möjligt, även för de som inte är forskare eller superinsatta i debatten. Man ska inte heller underskatta samarbetet med illustratörerna och fotograferna; deras arbete kan verkligen förhöja en text och visa vägen genom det som annars skulle kännas svårtillgängligt.

Jenny Holmqvist har tidigare arbetat på reklambyråer och produktionsbyråer, men frilansar sedan femton år tillbaka inom grafisk formgivning med firman Oh Dear form.

– Det är alltid roligt att göra tidning med Jenny. Hon är både kreativ och noggrann och håller hela processen tryggt i sin hand, säger Anna Fredriksson, redaktör för Alkohol & Narkotika.

Den som blir nyfiken kan just nu njuta att ett helt färskt nummer av Alkohol & Narkotika med tema Föräldraskapsstöd

Få saker engagerar som föräldraskap. Men hur gör man bäst? När tonåringen tar större risker och kommer i kontakt med droger är en bra relation till föräldern den bästa grunden. Har det gått snett i kommunikationen kan det behövas en nystart.

– Men det är aldrig för sent. Du kan bygga anknytning hela livet, säger psykologen Kajsa Lönn Rhodin.
Vi tittar på forskningsstödet för föräldraskapsstödprogram, intervjuar en fältassistent som håller i föräldraträffar och mamman som är tacksam för bekräftelsen från Minimaria.

Omslaget på nya numret pryds av Sveriges första och enda dopinghund Molly som har en fantastisk nos och ett stabilt psyke. Vi har följt med Molly på sökträning.

– Att hantera preparaten noga är viktigt så att inte Molly blir tränad på fel doft, säger Mollys hundförare och matte Joanna Sjöö.
Molly jobbar inom idrotten, men också inom polisen pågår insatser mot samhällsdopning. Fler poliser utbildas för att ha som en del i sitt vardagliga jobb att besöka gymmen.

Detta och mycket mer hittar du i nya numret av Alkohol & Narkotika.

Senast reviderad: 2022-09-22

Frågor besvaras av