Nyheter

Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som är på gång på CAN.

Rökningen minskar i alla åldersgrupper

När rökning började studeras i Monitormätningarna år 2003 var de flesta rökare dagligrökare. Så ser det inte ut idag. Det framgår av en rapport från Monitormätningarna, som CAN presenterar idag.

- Daglig rökning och sporadisk rökning är ungefär lika vanligt förekommande i befolkningen idag, säger Clara Henriksson, utredare, i en kommentar. Andelen dagligrökare har mer än halverats sedan 2003 medan andelen sporadiska rökare i stort sett varit oförändrad.

Rökningen har minskat i alla fyra åldersgrupper i undersökningen, men minst i den yngsta gruppen. I gruppen 17–29 år röker nästan var fjärde person ((23 %) i någon utsträckning. Sporadisk rökning, eller så kallad feströkning, är särskilt vanligt. Omkring 13 procent i den yngsta åldersgruppen har feströkt den senaste månaden.

Drugsmart fyller 20!

2018 är det 20 år sedan webbplatsen Drugsmart.com lanserades. I 20 år har svenska barn och ungdomar vänt sig dit med sina frågor om alkohol och andra droger och idag har webbplatsen fler besökare än någonsin.

Ökad resandeinförsel men minskad smuggling

Under 2017 ökade resandeinförseln av alkohol samtidigt som köp av smugglad alkohol minskade. Den totala alkoholkonsumtionen ligger däremot kvar på samma nivå under 2017 som året innan. Det framgår av PM:et ”Alkoholkonsumtionen i Sverige 2017”, som CAN presenterar idag.

Cannabismarknaden omsätter en halv miljard per år

Amfetamin och brunt heroin är de droger som fallit allra mest i pris över tid. Cannabis har däremot blivit dyrare och nettoomsättningen på cannabis landar på över en halv miljard kronor per år sett till de senaste fem åren. Det framgår av rapporten ”Narkotikaprisutvecklingen i Sverige 1988-2017” som CAN presenterar idag.

CAN svarar på kritik om dopningssiffror

I Svenska Narkotikapolisföreningens tidskrift nr 5/2017, påstås CAN medvetet ”under alla år har tonat ner den illegala användningen av anabola steroider”. 

Färre dör av narkotika

Det rapporterar Svenska Dagbladet, som tagit del av uppgifter från Folkhälsomyndigheten. Narkotikadödligheten sjönk 2016 till 543 fall, en minskning med över tio procent från året innan då 618 fall rapporterades. I tidningsartikeln hänvisas till CAN:s rapport från 2016 "Drug-related deaths in Sweden - Estimations of trends, effects of changes in recording practices and studies of drug patterns".

Många har påverkats negativt av föräldrars alkoholkonsumtion

Var femte elev i årskurs 9 uppger att de upplevt att någon av föräldrarna någon gång druckit för mycket alkohol och 14 procent uppger att de haft flera negativa upplevelser av föräldrarnas alkoholkonsumtion under uppväxten. Det framgår av rapporten ”Skolelevers drogvanor 2017” som CAN presenterar idag.

Boxviner bakom högre vinkonsumtion

Vinkonsumtionen i Sverige är idag högre som ett resultat av att boxviner började säljas 1996. Det låga priset har sannolikt haft den största effekten men även förpackningstypen har bidragit. Det framgår av rapporten "Vilken roll har bag-in-box spelat för den ökade vinkonsumtionen i Sverige? – En analys av 20 år med boxviner på Systembolaget", som CAN presenterar idag.

Den 8 november sänder CAN live på Facebook

Vilken roll har bag-in-box spelat för den ökade vinkonsumtionen i Sverige? Den frågan kommer att besvaras på CAN:s livesändning den 8 november 08:00 på Facebook.

Kundvagn
Stäng

Din kundvagn (0 varor)

Gå till kassa Summa 29,00 kr