Nyheter

Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som är på gång på CAN.

Varför dricker svenskar alkohol? – Ny studie

Svenskar dricker oftast för att ha roligt och för att höja stämningen på fester och andra sociala tillställningar. Inom Europa sticker Sverige ut med den näst högsta andelen som motiverar sitt drickande med att ”bli full”.

Substansanvändning bland skolungdomar påverkas av i vilket län man bor

Skolungdomars användning av olika substanser som alkohol, narkotika och tobak skiljer sig åt mellan Sveriges län. Samtidigt finns det för de senaste 40 åren bestående mönster i skillnader mellan olika län vad gäller omfattningen för den sammanvägda substansanvändningen.

Alkohol, narkotika och tobak – Vanligare bland unga med psykosomatiska besvär

En av fem unga säger att de känt sig stressade i stort sett varje dag, visar en ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). I synnerhet rökning och erfarenhet av narkotika ökar med stigande grad av psykosomatiska besvär.

Jukka Törrönen får CAN:s forskarpris

Jukka Törrönen, professor vid Institutionen för folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet, tilldelas årets drogforskarpris av CAN.

Jukka Törrönen forskar bland annat om mekanismer bakom ungas minskade drickande och om kvinnors uppfattning av alkohol.

Beroende av alkohol, narkotika och tobak är vanligare i grupper med låg socioekonomisk position

Det finns betydande socioekonomiska skillnader i beroende, framförallt av cigaretter och narkotikaklassade preparat. Det framgår av en rapport som släpps idag och som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) tagit fram i samarbete med Folkhälsomyndigheten.

CAN söker ny direktör

Efter sju år som direktör  kommer Håkan Leifman att lämna CAN för att ta sig an nya utmaningar. Rekryteringsprocessen för att tillsätta  en ny direktör på CAN har påbörjats och tjänsten kommer att utannonseras fr.om. den 1 oktober. 

CAN:s bibliotek stänger för allmänheten

Årsskiftet 2018/2019 stängs CAN:s bibliotek när det gäller utlåning av böcker och annat material till allmänheten.

Ny rapport: Minskad alkoholkonsumtion under de senaste 10 åren

Sedan 2008 har svenska folkets alkoholkonsumtion minskat med åtta procent. Det framgår av rapporten ”Alkoholkonsumtionen i Sverige 2017”, som CAN, presenterar idag.

Systembolagets juniorstipendium tilldelas Jonas Raninen

CAN:s utredare Jonas Raninen tilldelas priset för sin forskning om förändringar i ungas alkoholvanor.

"Stipendiatens pågående och planerade forskningen syftar till att öka kunskapen om samband mellan alkoholkonsumtion i ungdomen och senare alkoholkonsumtion och problem. Forskningen är särskilt angelägen då den syftar till att bidra med kunskap om faktorer som kan förklara den historiskt låga alkoholkonsumtion vi idag ser bland ungdomar inte bara i Sverige utan även i ett stort antal andra länder."

Ny podd filtrerar bruset kring ruset

Kan vi förvänta oss en ny missbruksutredning under nästa regeringsperiod? CAN:s tidskrift Alkohol & Narkotikas nya podd (B)ruset inleder med en valspecial och frågar alla riksdagspartier om hur de vill förbättra missbruksvården.

Kundvagn
Stäng

Din kundvagn (0 varor)

Gå till kassa Summa 29,00 kr