Nyheter

Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som är på gång på CAN.

Dags att söka forskningsmedel från SRA

Systembolagets råd för alkoholforskning (SRA) lämnar stöd till samhällsvetenskaplig och medicinsk alkoholforskning. Forskning av särskild betydelse för det förebyggande arbetet mot alkoholskadorna prioriteras. SRA administreras av CAN. 

CAN söker vikarierande webbredaktör

Vår webbredaktör Jimmie Hjärtström ska vara föräldraledig och vi söker en vikarie augusti 2012-februari 2013.

Håkan Leifman i DN om alkoholutvecklingen

Dagens Nyheter refererar i DN den 1 maj till en kommande rapport från Timbro. Där ifrågasätts den så kallade totalkonsumtionsmodellen. Den går ut på att ju högre den totala konsumtionen av alkohol i samhället är, desto mer ökar skador och våld relaterade till alkohol. Håkan Leifman menar att forskare nu undersöker om det är kollektiva förändringar som äger rum eller om det sker större förändringar i vissa grupper än andra.

Tonåringar dricker mindre – när föräldrar sätter gränser

Lagom till valborg får alla familjer med barn födda 1998 boken Tonårsparlören i brevlådan. Innehållet är framtaget i samarbete med forskare, fältarbetare, läkare, psykologer, familjeterapeuter, föräldrar och ungdomar. Syftet med boken är enkelt – att göra det lättare för föräldrar och tonåringar att prata om alkohol.

Ny rapport: Gynnsam utveckling av alkoholkonsumtion och rökning - men inte av narkotika

- Under de senaste drygt tio åren har alkoholkonsumtionen bland unga sjunkit gradvis och under de senaste åren ser vi nu också minskningar bland vuxna, inte minst unga vuxna. Endast kvinnor 60 år och äldre uppvisar ökad alkoholkonsumtion. Tobaksbruket sjunker också medan narkotikan visar på en mer bekymmersam utveckling, säger Håkan Leifman, direktör på CAN, i en kommentar.

Fortsatt satsning på barn som växer upp i familjer med missbruk

CAN har beviljats medel från Statens folkhälsoinstitut (FHI) för fortsatta satsningar för barn som växer upp i familjer med missbruk. Medlen ska bland annat användas till en pilotstudie av stödgrupper på nätet.

Ny statistik från FHI: Unga vuxna svenskar dricker allt mindre

Unga vuxna svenskar dricker allt mindre och allt fler avstår helt från alkohol. Det visar färsk statistik ur Nationella folkhälsoenkäten, som varje år mäter befolkningens levnadsvanor och upplevda hälsa.

Vem dricker för mycket?

Det är temat för årets upplaga av CAN-dagen,  som går av stapeln den 16 mars i Stockholm. Vid seminariet diskuteras alkoholvanor hos ungdomar, unga vuxna, vuxna och äldre.

CAN söker en webbredaktör som kan databaser

CAN söker en webbredaktör med programmeringskunskaper för utveckling av en databaslösning för webb. Anställningen är en visstidsanställning under sex månader.

Datainsamling av skolelevers drogvanor inleds

Snart inleds datainsamlingen för 2012 års nationella undersökning av skolelevers drogvanor. Enkäten har gjorts om en del och Håkan Leifman, chef på CAN, beskriver hur.

Kundvagn
Stäng

Din kundvagn (0 varor)

Gå till kassa Summa 29,00 kr