Nyheter

Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som är på gång på CAN.

ESPAD 2011: Sverige det enda land i Europa där flickor dricker som pojkar

Idag presenterades resultaten från ESPAD-projektets femte datainsamling, som genomfördes våren 2011. The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs hade 2011 36 deltagande länder och nästan 105 000 medverkande elever, vilket gör det till världens största undersökning om skolelevers drogvanor. Tidigare undersökningar gjordes 1995, 1999, 2003 och 2007.

CANs drogforskningspris till Peter Allebeck

Peter Allebeck, läkare och professor i socialmedicin vid Institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska institutet, har i dag tilldelats 2012 års drogforskningspris. Priset delas ut av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

Håkan Leifman kommenterar Timbro-rapport i P1

-Vi har inte sett den förväntade ökningen i alkoholskador som vi trodde för 15 år sedan. Men vem vet hur skadeutvecklingen sett ut om tillgängligheten till alkohol inte ökat,  då kanske utvecklingen varit ännu bättre,  säger Håkan Leifman i en intervju med Sveriges Radio P1. 

ESPAD-undersökningen presenteras 31 maj

Björn Hibell och Ulf Guttormsson presenterar ESPAD rapporten.

Dags att söka forskningsmedel från SRA

Systembolagets råd för alkoholforskning (SRA) lämnar stöd till samhällsvetenskaplig och medicinsk alkoholforskning. Forskning av särskild betydelse för det förebyggande arbetet mot alkoholskadorna prioriteras. SRA administreras av CAN. 

CAN söker vikarierande webbredaktör

Vår webbredaktör Jimmie Hjärtström ska vara föräldraledig och vi söker en vikarie augusti 2012-februari 2013.

Håkan Leifman i DN om alkoholutvecklingen

Dagens Nyheter refererar i DN den 1 maj till en kommande rapport från Timbro. Där ifrågasätts den så kallade totalkonsumtionsmodellen. Den går ut på att ju högre den totala konsumtionen av alkohol i samhället är, desto mer ökar skador och våld relaterade till alkohol. Håkan Leifman menar att forskare nu undersöker om det är kollektiva förändringar som äger rum eller om det sker större förändringar i vissa grupper än andra.

Tonåringar dricker mindre – när föräldrar sätter gränser

Lagom till valborg får alla familjer med barn födda 1998 boken Tonårsparlören i brevlådan. Innehållet är framtaget i samarbete med forskare, fältarbetare, läkare, psykologer, familjeterapeuter, föräldrar och ungdomar. Syftet med boken är enkelt – att göra det lättare för föräldrar och tonåringar att prata om alkohol.

Ny rapport: Gynnsam utveckling av alkoholkonsumtion och rökning - men inte av narkotika

- Under de senaste drygt tio åren har alkoholkonsumtionen bland unga sjunkit gradvis och under de senaste åren ser vi nu också minskningar bland vuxna, inte minst unga vuxna. Endast kvinnor 60 år och äldre uppvisar ökad alkoholkonsumtion. Tobaksbruket sjunker också medan narkotikan visar på en mer bekymmersam utveckling, säger Håkan Leifman, direktör på CAN, i en kommentar.

Fortsatt satsning på barn som växer upp i familjer med missbruk

CAN har beviljats medel från Statens folkhälsoinstitut (FHI) för fortsatta satsningar för barn som växer upp i familjer med missbruk. Medlen ska bland annat användas till en pilotstudie av stödgrupper på nätet.

Kundvagn
Stäng

Din kundvagn (0 varor)

Gå till kassa Summa 29,00 kr