Nyheter

Här kan du hålla dig uppdaterad om vad som är på gång på CAN.

Ny ANDT-strategi från 2021

I samband med en presskonferens igår där regeringen presenterade nya åtgärder i arbetet mot narkotika presenterades även att det kommer att bli en ny ANDT-strategi som ska gälla från 2021.

Stöd i lokalt förebyggande arbete

Nu erbjuder CAN stöd till län och kommuner genom kartläggning av dels ANDT-situation och dels av organisation av det förebyggande arbetet. Med kartläggningarna som bas kan CAN hålla kommundialoger med faktabaserad rådgivning och rekommendationer baserade på kunskap.

Ny rapport - Tobaksvanor i Sverige 2003-2018

Rökningen har under en lång tid minskat i Sverige och sedan år 2003 har andelen dagligrökare halverats. Samtidigt skiljer sig nivåerna mellan olika grupper. Klart vanligast är rökning bland unga vuxna i åldrarna 17-29 år. Det framgår av en ny rapport, ”Tobaksvanor i Sverige 2003-2018”, från CAN.

CAN söker Kommunikatör/Samordnare

till Avdelningen för Kommunikation & Samverkan. Avdelningen har bland annat i uppdrag att presentera CAN:s fakta, rapporter och forskning på ett mer lättillgängligt sätt. Därför söker vi nu en medarbetare med bred kommunikatörskompetens med inriktning mot textkommunikation samt med erfarenhet av samordning/projektledning.

Teknisk rapport från CAN

Idag ger CAN ut en teknisk rapport som beskriver metodiken för hur den total alkoholkonsumtionen beräknas. Rapporten heter "Estimating total alcohol consumption in the Monitor survey – a technical description of the estimation method"

Yasmine Bladelius (S) blir ordförande för CAN

Nu har regeringen utsett ordförande för CAN, det blir Yasmine Bladelius (S). Ersättare blir Anders Andersson (KD).

Bladelius är riksdagsledamot sedan 2014 och ledamot i socialutskottet. Hon är bosatt utanför Helsingborg och har varit politiskt aktiv sedan 2003.

Ny ANDT-utbildning

I höst ger CAN en helt ny grundutbildning i ANDT-frågor. Kursen vänder sig till personer i civilsamhället som jobbar med eller i anslutning till ANDT-frågorna samt till kommunala tjänstepersoner. Kursen ges i samarbete med Tollare Folkhögskola.

Lägre priser för narkotika

Under de senaste 30 åren har priset på amfetamin, kokain och heroin fallit kraftigt. År 2018 var priset för amfetamin och heroin nere på omkring en tredjedel av den prisnivå som gällde för 30 år sedan. Det framgår av rapporten ”Narkotikaprisutvecklingen i Sverige 1988-2018”.

Glad valborg!

Idag är det valborgsmässoafton - den högtidsdag då vårens entré firas runtom i landet. Men det är också en dag då drickande gör entré i många ungas liv. Något som är glädjande i sammanhanget är dock att andelen unga som gjort en förhållandevis tidig alkoholdebut - och druckit alkohol redan vid 13 års ålder eller tidigare - har halverats sedan 2012. Då svarade 24% av niondeklassarna i CAN:s skolundersökning att de vid 13 års ålder druckit alkohol. Förra året, 2018, var motsvarande siffra 12%.

Unga exponeras för alkoholreklam i sociala medier

Svensk och finsk marknadsföring av alkohol via sociala medier är tillgänglig för unga. En ny studie visar även att den förnyade lagstiftningen i Finland från år 2015 varit verksam. Skillnaderna jämfört med Sverige är små men tydliga.

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. »
 12. »»
Kundvagn
Stäng

Din kundvagn (0 varor)

Gå till kassa Summa 29,00 kr